Review „Renașterea”

Sursă review: https://analogiiantologii.com/2023/08/13/renasterea-recenzie/

Autor review: Marius – AnalogiiAntologii

Data publicării: 2023
Număr de pagini: 678

„Romanul science fiction Renașterea este o explozie de imaginație și concepte revoluționare surprinzătoare, cât să constituie tematicile luxuriante ale mai multor cărți, nu a uneia singure. Scriitorul Alain Costea reușește să le introducă pe toate în povestea sa, fără a-i afecta deloc firul epic – aventurile și momentele de suspans fiind chiar potențate de revelațiile tehnico-filosofico-sociologice specifice unui hard SF încărcat de idei.

Talentul remarcabil al autorului în construirea unor lumi complexe și explorarea aprofundată a psihologiei numeroaselor sale personaje îl ajută să creeze o veritabilă epopee științifico-fantastică în genul (space)operelor lui Alastair Reynolds sau Peter F. Hamilton.

În Univers, sau măcar în acea zonă a sa unde este plasată Terra, există o misterioasă forță reglementatoare ce intervine atunci când apar semnele dezvoltării unei civilizații problematice pentru interesul comun al Galaxiei. Ea e alcătuită din spiritele străvechi ale unor planete, identificabile sub porecla Bătrânii, care se adună în consilii decizionale pentru a hotărî soarta acelor populații primitive ce evoluează înspre o direcție periculoasă.

Cu milioane de ani în urmă, membrii speciei care dominau atunci Pământul, uitații Oldowans, au fost exterminați în numele binelui și armoniei, de spiritele-planete, lăsând locul apariției peste timp a civilizației umane.

Bătrânii însă sunt nevoiți să își îndrepte din nou atenția spre Terra, pentru că remarcă și în oameni anumite nuanțe de negru care pot deveni periculoase, înecând albul și combinațiile de culori alternante ce definesc societatea haotică pământeană.

Pentru o evaluare cât mai corectă, ei selectează mereu, din cadrul populației judecate, un membru reprezentativ al acesteia, care să stabilească, prin însăși auto-aprecierea din gândurile sale, dreptul la existență al semenilor săi. Cel Ales dintre oameni va trebui să răspundă, așa cum au făcut-o și alți Cei Aleși ai altor specii, dacă merită sau nu să mai existe specia sa. Un răspuns pe care nu îl poate controla și nu îl poate falsifica, fiindcă-i va fi citit direct din minte, atunci când este provocat la o analiză sinceră a umanității.

Ghinionistul pe care cade o asemenea responsabilitate teribilă este Thudor, un cetățean bucureștean obișnuit din cartierul Pantelimon, un om căruia tocmai apropierea cea mai mare de media spectrului diversității personalităților semenilor lui i-a asigurat reprezentativitatea. Bătrânii îl contactează și îl informează despre inițierea procesului omenirii.

Acest eveniment excepțional, ce pare că nu a fost perceput decât în conștiința lui Thudor, declanșează însă și altele, într-o avalanșă de momente dramatice, revelații șocante și demascări năucitoare.

Aflăm astfel că o parte din condamnații la exterminare Oldowans au reușit să se salveze, trecând la un alt nivel al existenței și devenind neutrini (individual – neutrino). Probabil că o facțiune a lor (dacă e așa, ni se va clarifica pe parcurs) organizează o tentativă de asasinat asupra lui Thudor și încearcă să influențeze hotărârea Bătrânilor, prin declanșarea unei adevărate apocalipse a civilizației umane, ce pare stârnită chiar de oameni – fiind de fapt un atac generalizat prin posedare mintală în masă.

Când lupți cu un asemenea dușman insidios, care ar face orice pentru propria supraviețuire, ai nevoie de toate resursele planetare pentru a-l respinge. Sunt nevoite să se deconspire în fața lui Thudor și să-i stea alături o entitate gânditoare cum este Inteligența Artificială conștientă Sum, și să-i vindece trupul cu transplant de nanobiți după atentat, precum și o istorică organizație secretă de protejare a intereselor supreme ale României, înființată încă din vremea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Secția 0, ce e alcătuită tradițional din cele mai sclipitoare minți ale națiunii, în diferite domenii de activitate.

Fascinantă această idee! Un fel de The League of Extraordinary Gentlemen locală și fără implicarea paranormalului, bazată pe date științifice. M-aș bucura pentru soarta țării și m-aș simți mai în siguranță să aflu că o asemenea Secție 0 chiar există.

Personajele cărții, fie ele principale sau secundare, umane sau extraterestre, sunt realiste, vii, au scopuri, dileme și evoluții autentice. Abordarea lor este ancorată în prezentări subtile și introspecții psihologice. Evoluează continuu, trec prin transformări, restartări și epifanii, pe parcursul poveștii. De-a lungul aventurilor și provocărilor cu care se confruntă, protagoniștii își dezvoltă abilitățile și înțeleg mai bine lumea în care trăiesc. Aceste detalieri pătrunzătoare îi ajută pe cititori să se conecteze la motivațiile lor și să trăiască împreună cu eroii istorisirii, toate peripețiile acestora.

Există chiar o frumoasă relație de dragoste (aparent predestinată) ce crește în focul trăirilor intense prin care trec cei doi iubiți, Thudor și Felicia – cea mai proaspătă recrută a Secției 0.

O caracteristică notabilă a stilului autorului este capacitatea sa de a explora teme filosofice esențiale și frământări existențiale. Fără a se risipi în moralizare sau dogmatism, Alain Costea ne îndrumă gândul spre viitorul umanității, spre dilemele etice și influența tehnologiei avansate asupra acestuia. Fiecare concept nou aplicat în lumea viitorului său apropiat este o invitație la reflecție, provocându-ne să ne întrebăm: Ce ar face omenirea în fața unei astfel de situații? Răspunsul devine mult mai interesant când toate aceste noțiuni sau idei, întâlnite de obicei la marii scriitori străini, primesc un context autohton și o particularizare națională.

Renașterea este un roman utopico-distopic ideal echilibrat între provocare SF anticipativ-speculativă și divertisment asigurat de acțiunea tensionată ce se desfășoară într-un univers încărcat de enigme tulburătoare, care se cer descifrate.

Construcția sa ca bază a unei viitoare serii space opera este subtil sugerată de anumite dezvoltări ofertante ale tehnologiei, se constituie mai mult într-o delicioasă promisiune decât într-o însușire clară a istorisirii prezente, aceasta având propria savoare terestră și o satisfăcătoare finalizare, după aproape 700 de pagini ce te țin cu sufletul la gură.

Recomand romanul nu numai cititorilor care apreciază cărțile lui Alastair Reynolds, Peter F. Hamilton sau Philip K. Dick, dar și fanilor unor filme cum sunt: The MatrixContact ori chiar Men in Black.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top